Djuren

Mitt första djur var en dvärgkanin som jag döpte till Ida. Jag var sju år gammal och hon blev hela min värld. Det var startskottet på ett liv som för mig, är omöjligt utan djur. Hästarna har alltid varit en trygg tillflykt undan verkligheten och stallet är och förblir min sunda, ljusa plats. I trolltrilogin går det helt klart att se djurens betydelse och hur de påverkar mitt skrivande. Jag heter till och med Alma i mellannamn efter min råtta som gick bort när jag var tonåring. Så fort jag var 18 gick jag till skatteverket och bytte ut mina mellannamn. Alma för min råtta och Sirena för att det betyder sjöjungfru. Jag kanske inte skulle gjort samma sak idag, men namnen har fått vara kvar. Alma representerar min enorma kärlek för djur och Sirena konstnärssjälen som simmar längs med korallerna i djupet.

Namn: Love –Lii (Pixie).

Född 2012. Tik. Korthårig chihuahua. Färg, Fawn.

När jag och min ex-man köpte Pixie var hon osäker och rädd. Vi fick höra att hon vuxit upp med en stor grupp valpar i Skåne och att det förmodligen inte lagts så mycket energi på att göra henne till en trygg individ. Kvinnan vi köpte Pixie av ville egentligen avla på henne för färgen och stammen men upptäckte ett litet underbett och valde att sälja i stället. Nu älskar Pixie alla människor och vill helst sitta i knäet och bli klappad hela tiden. Hon är ett riktigt matvrak och snor gärna sin systers middag så fort hon får chansen. Jag och min ex-man delar fortfarande på Pixie och har henne ungefär varannan vecka.

Namn: Black others day after tomorrow (Tequila).

Född: 2011. Tik. Färg, Sobel.

Tequila är otroligt speciell och jag brukar kalla henne för ”en gammal själ”. Hon har en uppenbart dålig historik bakom sig. Något vi inte visste vid själva köpet men som visade sig ganska omgående. Hon är fantastisk med dem hon känner, men reserverad mot främlingar. Vi har på olika sätt försökt göra henne tryggare men blev tyvärr ännu mer motarbetade när hon blev hundbiten och förlorade ögat. En incident som både traumatiserade henne och mig. Det är ett ständigt jobb och ansvar men hon är värd allt. Trots att Tequila bara haft ett öga under större delen av sitt liv ser hon jättebra och älskar att leka med sina tennisbollar och busa. Jag och min ex-man delar fortfarande på Tequila och har henne ungefär varannan vecka.

Namn: Red Thunder (Tudde).

Född: 1995. Valack. Färg, Dark chestnut.

Min fantastiska häst Tudde. Det går inte ens att sammanfatta hans betydelse för den är så enorm. Han har hjälpt och stöttat mig, lärt mig så mycket och varit min pelare genom allt. Jag köpte honom när jag var 26 år och har haft honom som allroundhäst fram till förra våren då jag valde att pensionera honom. Nu går han på lösdrift och vi ägnar oss åt promenader och trickträning i stället. Tudde är en individ med ett brokigt och struligt förflutet och mycket egna åsikter som jag fått jobba hårt med. Men det har också gjort mig riktigt vass på kommunikation och problemlösning. Våran relation är så otroligt djup och vi läser varandra omedelbart. Att lära känna och till slut älskas av honom är det häftigaste min själ har upplevt.

Namn: Alf the Allfather (Alf).

Född: 2022. Guldhamster, Hane. Vit, Teddy.

Min lilla glädjespridare Alf! Han bor i ett vitrinskåp i mitt vardagsrum som jag vänt på sidan. Jag kallar det för ”Alfs värld” och där har jag byggt ett riktigt Mojo dojo casa house till honom. Jag köpte Alf när jag tröttnade på män och att vara ensam under hundarnas ”pappa veckor”. Folk tyckte jag var ganska knäpp som köpte en hamster, men jag har aldrig ångrat en sekund! Varje gång jag ser Alfs ”galna professor frisyr” blir jag helt varm av glädje och jag älskar att skämma bort honom med både kärlek, prylar och god mat.